dimarts, 8 de març del 2011

7-3-201






L'anfitrió de la cerimònia, o sigui el difunt, ja feia un any que era mort. Aquí a Tana Toraja no s'enterren el morts de seguida, poden passar mesos i fins i tot anys abans no es celebri aquesta festa i el posterior enterrament el dia seguent. Aquestes festes són molt cares i a més en aquesta regió pot ser que la família estigui escampada per diferents pobles, així que cal temps per avisar a tothom, i sobretot, per estalviar diners per celebrar la festa. La família guarda el difunt a casa seva, actualment, el conserven amb una injecció de formol per evitar la putrefacció del cos, però antígament ho feien amb una barreja d'herbes i potingues vàries (en aquest cas era difícil evitar la pudor a la cambra on estigués el difunt). Per saber si una casa té un difunt només cal mirar si hi ha una bandereta de color blanc a la porta, aquesta indica que la família encara té el mort a casa.
Durant els mesos anteriors a la festa la família directa: dona o marit, pares o mares i germans decideixen quin tipus de celebració faran, en relació a la seva classe social i es dediquen a estalviar i preparar les coses per l'esdeveniment. Normalment, es busca un espai a prop del poble del difunt on es munten unes carpes amb bambú per a que els convidats tinguin un lloc on estar i on se'ls ofereix cafè, tè, tabac (pels homes), una mena d'arrel per mastegar (per les dones) i pastes: galetes, plàtan fregit, .... Durant to el dia van arribant les famílies amb els animals que ofereixen i es van situant en aquestes carpes. Hi ha un mestre de cerimònies, encarregat d'anunciar públicament què porta cada família abans de matar l'animal en qüestió. També serà l'encarregat de dur a terme la subasta de peces de carn de búfal i de porc als assistents. A part de la subhasta, cada família rep trossos de carn que introdueix en canyes gruixudes de bambú per coure-les allí mateix i menjar-les. Es posa la canya amb la carn i sang de l'animal d'amunt d'un foc i s'esperen unes hores (quan la canya ja està cremada) abans de servir-la.
Es tracta d'un acte social en tota regla, la gent va arribant al llarg del dia amb els animals, ... es maten, es cuinen, es xerra, es fuma, els nens juguena munt i avall, s'honra al difunt,... vaja! tot un esdeveniment!